セミドライトマトとベーコンのシフォンケーキ

Chiffon cake with semi-dried tomato and bacon

アジュール フォーティーファイブ

宮崎 慎太郎 シェフ

調理時間:120分

ジャンル:フレンチ

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レシピ / 日本語

recipe / EN

  • 材料(1人分)

    生地

    • 卵黄

      3個分

    • グラニュー糖

      10g

    • 牛乳

      55ml

    • オリーブオイル

      45ml

    • 薄力粉

      70g

    • ドライトマトペースト

      70g

    • 2g

    • 粒マスタード

      30g

    • 卵白

      6個分

    • グラニュー糖

      30g

    • ベーコン

      50g

    ドライトマトペースト

    • プチトマト

      200g

    • ニンニク

      5g

    • オリーブ油

      10g

    • 塩、グラニュー糖

      適量

    燻製クリーム

    • 生クリーム

      200ml

    • ベーコン

      80g

    作り方

    生地

    1. ボウルに卵黄とグラニュー糖を入れ擦りまぜる。

    2. 牛乳とオリーブオイルを鍋でかるく温めておく。あたたまった牛乳とオリーブオイルを①に半分だけ流し入れしっかりと乳化させ、更にもう半分加え混ぜ合わせる。そこに薄力粉を2回に分け、混ぜ合わせる。

    3. ②に塩、粒マスタード、ドライトマトペーストを加え混ぜ合わせる。

    4. 卵白、グラニュー糖でメレンゲを作り、③と合わせる。(メレンゲを崩さないように) 途中、小さくカットしたベーコンもざっくり混ぜ合わせる。

    5. シフォン型に生地を流し入れ、175℃~180℃のオーブンで30~38分焼き上げる。 ※オーブンによって適した温度や焼き時間に差があり。

    ドライトマトペースト

    1. プチトマトをヘタを取り半割りにしてお皿に並べ、塩、グラニュー糖を適量ふる。

    2. ①にニンニクスライス、オリーブ油をふりかける。

    3. ③ 電子レンジ600Wで3分→3分→3分→2分と様子をみながら温める。 ※途中お皿が熱くなりすぎるようならお皿を変える事

    4. ④ ③を常温で10分ほど冷まし、ミキサーにかける。

    燻製クリーム

    1. 鍋に生クリーム 、ベーコン80g を入れ軽く温めて蓋をし、30分~40分ほど香り付けをしてから濾す。

    2. 冷ましてから、軽く泡立てて塩で味を整える。

  • Ingredients(2 persons)

    Dough

    • 3 egg yolk

    • 10g granulated sugar

    • 55ml milk

    • 45ml olive oil

    • 70g soft flour

    • 70g dried tomato paste

    • 2g salt

    • 30g grain mustard

    • 6 egg white

    • 30g granulated sugar

    • 50g bacon

    Dried tomato paste

    • 200g petit tomatoes

    • 5g garlic

    • 10g olive oil

    • salt, granulated sugar

    Smoked cream

    • 200ml Fresh cream

    • 80g bacon

    Method

    Dough

    1. Add egg yolk and granulated sugar to the bowl and mix.

    2. Gently heat milk and olive oil in a pan and add half of them to (1). After emulsifying well, add the other half and mix. Then add half of the flour, then the other half.

    3. Add salt, grain mustard and dried tomato paste to (2) and mix.

    4. Make meringue with egg white and granulated sugar and mix with (3).Gently mix bacons with the meringue. (※Tip:Cut the bacon into small pieces, and keep them in the freezer beforehand.)

    5. Add the dough to a chiffon mold and bake in the oven at 175℃-180℃ for 30-38 minutes. *There are differences in the suitable temperature and baking time depending on the oven.

    Dried tomato paste

    1. Cut the petite tomatoes that have been removed in half, serve them on a plate, and sprinkle an appropriate amount of salt and granulated sugar.

    2. Sprinkle (1) with garlic slices and olive oil.

    3. Heat in a 600W microwave oven for 3 min → 3 min → 3 min → 2 min while watching the situation. * If the plate gets too hot, change the plate.

    4. Cool (3) at room temperature for about 10 minutes and mix with a mixer.

    Smoked cream

    1. Gently warm the fresh cream and add 80g of bacon in a pan. Cover the pan, and wait for 30 – 40 minutes to let the bacon’s aroma combine with the cream. Then strain the cream.

    2. After cooling, whisk lightly and season with salt.

フレンチの名店

アジュール フォーティーファイブ

宮崎 慎太郎 シェフ

産地直送の魚介、新鮮な野菜、果物やフランス産の肉を用いた、モダンフレンチダイニング

chef’s comment

メレンゲを作るときには、まずは卵白をこしが切れるまでハンドミキサーでほぐしていきます。卵白がしっかりとほぐれたらグラニュー糖の半分の量を入れハンドミキサーである程度固くなるまで混ぜます。最後にもう半分の量のグラニュー糖を加え、ミキサーの高速で仕上げていくと、綺麗にメレンゲを仕上げることができます。

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