バスク風ベークドチーズケーキ “Soleil (ソレイユ)”

Basque-style baked cheesecake “Soleil”

été

庄司 夏子 シェフ

調理時間:30分

ジャンル:フレンチ

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レシピ / 日本語

recipe / EN

  • 材料(4〜5人分)

    • クリームチーズ

      500g

    • 生クリーム (乳脂肪分45%のもの)

      250ml

    • バニラビーンズ

      1本

    • グラニュー糖

      150g

    • 全卵

      170g (約3つ)

    • 薄力粉

      9g

    • ※材料は常温に戻しておく。

    作り方

    1. 型よりひとまわり大きめのクッキングシートを用意し、さっと水でぬらして敷きやすいようにくしゃくしゃにする。型に入れて底を合わせ、型に沿わせて敷く。

    2. 鍋に生クリームとバニラビーンズを入れ火にかける。沸騰したら火から外しておいておく。

    3. ボウルにクリームチーズを入れ、スパチュラでなめらかになるまで練る。

    4. 別のボウルに卵とグラニュー糖を入れ、泡立て器で混ぜる。更に、②の生クリームを入れよく混ぜ合わせる。(バニラビーンズは取り出す。)

    5. ④の生地を鍋に入れ、グラニュー糖が完全に溶けるまでゆっくり温めながら混ぜる。

    6. グラニュー糖が溶けきったら、生地を③のクリームチーズと合わせる。生地は3回に分けて入れ、クリームチーズとよく混ぜ合わす。

    7. ⑥の生地を湯煎にかけ、56℃に達するまで温める。生地が56℃に達したら、薄力粉をふるい、混ぜ合わせる。

    8. 生地を型に流し入れ、230℃に予熱したオーブンで約10分焼く。焼きあがったら室温になるまで冷まし、その後冷蔵庫で冷やして完成。(オーブンにより設定温度と時間が変わります。)

  • Ingredients(5~6 persons)

    • 500g cream cheese

    • 250ml of whipped cream (45% fat)

    • 1 vanilla bean

    • 150g granulated sugar

    • 170g whole eggs (about 3 eggs)

    • 9g flour

    • (※Bring the ingredients to room temperature.)

    Method

    1. Prepare a baking sheet one size larger than the mould, and wet it with water to make it easy to shape. Crumple it up. Line the bottom of the mould with the baking sheet.

    2. Put the cream and vanilla beans in a pot. Bring to a boil, then remove from the heat.

    3. Put the cream cheese in a bowl and knead with a spatula until smooth.

    4. In a separate bowl, mix the eggs and granulated sugar with a whisk. Add the cream (2) and mix well. (Remove the vanilla beans.)

    5. Put the batter in a saucepan and stir slowly until the granulated sugar is fully dissolved.

    6. When the granulated sugar is fully dissolved, mix (5) with cream cheese in three parts and mix well each time.

    7. Prepare a hot water bath and place the batter over the hot water. Warm it up until it reaches 56℃. When the batter reaches 56℃, take it off and sift the flour in and mix it together.

    8. Pour the batter into the mould, bake it at 230℃ for about 10 minutes. Cool the cake until it comes to room temperature, afterwards, put it in the fridge.(Temperature and time may vary depending on the oven.)

  • フレンチの名店

    été

    庄司 夏子 シェフ

    世界でただ一つの、小さな楽園。

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